Wat is chiropractie

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze die zich richt op stoornissen in het functioneren van de wervelkolom, het gehele bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Door een plotselinge beweging, een val of door een verkeerde houding kunnen in de wervelkolom kleine verschuivingen of blokkades optreden. Omdat onze zenuwbanen door de wervelkolom lopen kunnen klachten ontstaan. Een chiropractor verhelpt deze stoornissen waardoor het lichaam kan genezen en de klachten verdwijnen.

De hedendaagse chiropractie is gebaseerd op de visie van de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913).

Het woord ‘Chiropractie’ is afgeleid van het Griekse woord ‘cheiros’ (hand) en ‘pratto’ (beoefenen). Het betekent dus: met de hand beoefenen. De theorie van Palmer is gebaseerd op die van Hippocrates, de ‘Vader van de geneeskunde’, namelijk dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel vormt.

Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, dan ontstaan er, zo stelde D.D. Palmer, ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor organen en weefsels goed kunnen functioneren.